Hyötymeemi 2: asumisesta

Asumiskuluilta ei voi vallan välttyä, ellei sitten budjaa sillan alla tai jonkun nurkissa. Vuokrat tuppaavat olemaan kalliita, samoin omistusasunnon ostaminen, se kumpi kannattaa, riippuu suhdanteista ja politiikasta. Meidän kotimme on appivainaan ostama, säästöistään, siltä ajalta kun Italiassa joku sai vielä jotakin palkastaan säästettyäkin. Luojan lykky, sanoisin.

Säästäväisyytemme asumismenoissa rajoittuu siis kaikkien kulujen minimointiin. Järjestään se tarkoittaa suurempaa alkuinvestointia. Valitettavasti monet joutuvat alkuperäisen persaukisuutensa takia raahaamaan boksiinsa mummon vanhan jääkaapin, joka kuluttaa kuussa suunnilleen yhtä paljon kuin Loviisan ykkös- ja kakkosreaktori tuottavat. Meidän kodinkoneemme ovat kaikki noin nelivuotiaita A-luokkaan kuuluvia, ja sähkölaskuun olemme kutakuinkin tyytyväisiä. Lisäksi koti on valoisa, ja useimmissa valopisteissä on energiansäästölamput. Vedellä läträämisessä emme myöskään yllä italialaiseen keskiarvoon. Lämmitys on ongelma, ja kesällä pitää jäähdyttää. Joissakin asioissa alkuperäinen optimismimme on kostautunut; 1600-luvun seinät toimivat hyvin mutta kahdeksankymmentäluvulla edellisen omistajan rakennuttama vesikatto täytyisi lisäeristää, aurinkopaneelin kannattavuudesta olemme jo vakuuttuneet mutta lisäinvestointi hirvittää. Uusiutuvia energiamuotoja tuetaan verohelpotuksilla, joista nauttiakseen pitäisi ansaita riittävästi maksaakseen veroa josta vähentää…

Töissä joudun tappelemaan jatkuvasti energiakysymyksistä, sillä tuppulalaisten mielestä talon tulee olla ennenkaikkea iso, ja asianmukainen eristäminen lisää ikävästi neliöhintaa, samoin matalalla lämmöllä toimiva eli helposti aurinkoenergialla integroitava lattialämmitys. Sitten koko perhe kyyhöttää vähintään kahdensadan neliön huvilansa ahtaassa keittiössä pers´kiinni pienessä sähköpatterissa, voi itku… Onneksi aihe on tänä talvena ollut tapetilla Virallisessa Totuudessa eli telkkarissa, no, ainakin kolmosella; uusille rakennuksille ja takautuvasti vanhoillekin ollaan laatimassa kauppakirjaan lisättävää energialuokitusta, samanlaista kuin kodinkoneissa. Toivottavasti myös käytännössä: Italian lainsäädäntö lienee paperilla maailman huippuluokkaa, mutta sen valvonnassa on toivomisen varaa!

Advertisement

One response to “Hyötymeemi 2: asumisesta

  1. Tuo on jännä juttu, ettei _muualla_ ymmärretä eristämisen päälle. Mieheni on isälleen pitkään puhunut kaksinkertaisista ikkunoista. Mutta maksavat kuulema. No toisaalta, sillä maailman kulumallahan kaasu on lähes ilmaista, että on hyvä lämmittää.

    Meillä on uusi (aika vanha kylläkin) talo. Johon juuri asentelemme ja ihmettelemme lämmityssysteemejä. Sinun pitäisi tulla katsomaan kuvia yksityisesti. Mutta olen menettänyt sen spostin, jonne kirjoittelit, ja sen myötä osoitteesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s