Synnytysvalmennus tilastoissa

Tiedot perustuvat tilastotieteen laitoksen ISTAT:n vuosina 1999-2000 tekemään tutkimukseen. Kysymyksiin on haastateltu tutkimusta edeltävien viiden vuoden aikana synnyttäneitä 2 miljoonaa 439 000 naista!

Tutkimusta edeltävinä vuosina synnytysvalmennukseen oli osallistunut haastatelluista äideistä vajaa kolmannes, 30,4%. Kurssin järjesti 15,7% sairaala, 10,8% ehkä lähiten suomalaista neuvolaa muistuttava consultorio, 3,9% yksityinen. Kurssille osallistuminen oli yleisintä Luoteis-Italiassa (45,5%), erityisesti Piemonten maakunnassa (49,5%), harvinaisempaa Etelä-Italiassa (10,5%) Kursseille osallistuvat eniten korkeakoulu- (47,2%) tai keskiasteen tutkinnon (38,6%) suorittaneet naiset, huomattavasti harvemmin pelkän peruskoulun käyneet (licenza media, 23,3%) Vain peruskoulun viiden ensimmäisen vuoden (scuola elemantare) päästötodistuksen omaavista naisista kursseille osallistui vaatimattomat 3,8%.

Kursseille osallistuvat eniten virkailijat (47,3%) johtajat, yrittäjät, vapaat ammatinharjoittajat (42,8%), vähemmän työläiset (32,7%) ja kaikista harvimmin kotirouvat (16%). Melkein puolella naisista puoliso oli mukana kurssilla. 13,3% isistä osallitui kurssille säännöllisesti, 6,6% usein ja 27,6% vain muutaman kerran. Isät osallistuivat kurssille yleisimmin Luoteis-Italiassa (61,2%), vähiten Etelässä (28,6%). Tässäkin vertailussa Piemonten maakunta sai korkeimmat prosenttilukemat (75,5% isistä kurssilla).

Reilusta kahdesta kolmanneksesta naisia (69,6%) jotka eivät olleet osallistuneet kurssille suurimman yksittäisen ryhmän muodostivat naiset jotka olivat olleet valmennuksessa jo aikaisemman raskauden yhteydessä (22,7%). Loput ilmoittivat syyksi lähellä sijaitsevan valmennuksen puuttumisen (21,4%) tai ajanpuutteen (21,4%). 17,2% äideistä ei pitänyt kurssia hyödyllisenä, ja 6,3% ei edes tiennyt kurssien olemassaolosta – tietämättömyys ja kurssin hyödyttömänä pitäminen olivat yleisempiä vähiten koulutettujen äitien keskuudessa.

Synnytysvalmennukseen osallistuneista naisista 22,7% synnytti sektiolla, kun valmennukseen osallistumattomilla prosenttiosuus oli 31,2%.

Advertisement

6 responses to “Synnytysvalmennus tilastoissa

  1. Valmennukseen osallistumattomuus voi kertoa myös siitä että tietoa raskaudesta, synnytyksestä ja vauvanhoidosta ja Imetyksestä 😉 on saatavilla yhteisön sisällä ts vertaistukena. Mitä luulet? Voiko tässä olla mitään perää?

  2. On varmaan yksittäisissä tapauksissa, mutta mitään tilastollista valtavirtaa en siitä usko muodostuvan 🙂 Yhteisön sisäinen vertaistuki voi olla merkittävää maahanmuuttajaäideillä, ja ehkä kaikista köyhimmillä ja marginalisoituneimmilla. Muuten äitiydessä näyttää vallitsevan kaiken delegoiminen asiantuntijoille ”minun gynekologini sanoi, että”, ”pediatrimme mukaan”.

  3. Suomalainen äiti sanoo ” neuvolassa sanottiin”. 🙂

  4. Joo, ja kun on oikein sanottu niin tekisi mieli tokaista että ”helvetti se mikään *käskylä* ole”. Vaikka kivaahan se on jos on kaikkeen asiantuntijan lupa, vaikka sitten siihen nukkuuko vauva omassa sängyssään vai keskellä isoa sänkyä…

  5. Niin, on helmpompi antaa muiden ajatella ja siirtää vastuu sinne.

    Ps. saanko laittaa tämänkin blogin ystäväblogeihini?

  6. Ystäväblogeihin… no mutta tottahan toki!

    Olen miettinyt sitä neuvolalastuasi, kirjoitan heti kun saan ajatukseni kasaan. Meillä kun on ihan mahdottoman hassu meininki tyyliin täydellinen verenkuva ja ultra joka kuukausi…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s