Valvottu lapsuus

Italiattaren koulutiellä, postitoimiston vieressä, on muurinpätkä johon päivittäin liisteröidään kuolinilmoitukset. Kahta kolmasosaa muurista peittää Ciao Andrea; sukulaiset, luokkatoverit ja naapurit hyvästelevät Halloween-iltana auton alle jäänyttä kymmenvuotiasta poikaa. Televisiouutiset pelottelevat pedofiileilla ja lapsenryöstäjillä, mutta todellinen ja todennäköisin vaara on liikenne. Lapset eivät enää leiki kaduilla, heitä kuljetetaan kotoa kouluun, koulusta kotiin, koulun jälkeen harrastuksiin. Ohjelmoitu ja aikataulutettu viriketarjonta täyttää päivän teeveen piirretyillä ja mainoksilla tauotettuna, meilläkin. Itkumuurin jälkeen jalkakäytävä loppuu, puristan nelivuotiasta tiukasti kädestä vaikka ikänsä puolesta toisenlaisessa maailmassa hän voisi jo käydä kaupassa yksin, ostoslistan kanssa. Soitan ystävättärelle: voisivatko lapsemme leikkiä ohjaamatonta leikkiä yhdessä tämän iltapäivän, lastenkamarin suojissa? Voi ei tänään, meillä on koripallo ja baletti ja sen jälkeen pistäydyn kälyni luona. Anteeksi, rakkaani, anteeksi tämä tylsä äiti, tylsä koti, tylsä maailma. Ottaisitko muovailuvahaa, ei aina sitä telkkaria.

Tuore liisteri valuu sementtiselle jalkakäytävän kiveykselle, kolmenkymmenentuhannen kaupungissa riittää vainajia joka päivälle. Pian unohdamme Andrean.


Samasta:

Urbanistiikkaa

Pikkuautoilua

Pikkuautoilua II

Advertisement

6 responses to “Valvottu lapsuus

 1. Tama mietitytti minuakin taalla Iso-Britanniassa talla viikolla, kun poikaa puiston vauvakeinuissa keinutellessani kuulin sivukorvalla, kuinka saksalainen aiti tuli hakemaan kouluikaista poikaansa koulun jalkeen jarjestetysta leikkikerhosta, mutta poika ei ollutkaan tullut koko kerhoon. Aidin ilmeesta pystyi miltei lukemaan eri kauhuskenaariot, joita han kavi lapi mielessaan. Mitenkohan on maailman laita sitten kun oma vauvani on leikki-iassa?

 2. Kyllä se liikenne on varmasti ihan kaikkialla vaarallista,
  jossa autoja vaan on.
  Kaikenlaisia kuljettajia kun autot sisällään kuljettavat.

  Huoli lapsista on ikuinen.
  Itsekin hermostutan jopa esikoiseni,
  kun aamulla hoen, että ”varo niitä raiteita!”
  Hänen työmatkansa kulkee kuuden junaradan yli,
  ja ne raiteet ovat nappaavat helposti
  polkupyörän etupyörän ja
  se on menoa!
  Tosin täällä on nyt niin paljon lunta
  että on turvallisempaa kävellä…

 3. Olen kirjoittamassa tämän teeman ympärille sarjaa omalle blogilleni.

  Minä uskon että suojelemalla lapsiamme, tapamme ne.

 4. Olen Petjan kanssa samaa mieltä, ja siitä päiväkodin aidasta tämä juttu on poikinutkin. Tai saanut uutta vauhtia, sillä johan olen kirjoittanut samasta ennen.

  Mutta käytännössä, mitä voin tehdä? Suurin erävoitto on kai se että olen saanut tuttavaperheen vanhemmat vakuuttumaan siitä että valvontakameran laittaminen lastenhuoneeseen on epäeettistä 😉

 5. Valvontakamera camerassa pitäisi olla aborttiperusta.

  neitcyvyz on varmasti kamalaa., Mitähän se on?

 6. Paluuviite: Koulutie «

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s