Korvamopedi

Olen teologisena kysymksenä pohtinut sitä kuljettiko Neitsyt Maria Jeesuslasta joskus korvamopedilla, ja jos ei niin siksikö että Jeesus oli niin kiltti lapsi, vai siksi että oli itse pyhimys?

Lasten kurittamisesta on keskusteltu päivittäin Hesarin yleisönosastolla, eli ettei missään nimessä tukkapöllyä, tai annettiin meillekin ja ihan kunnollisia kansalaisia meistä on tullut. Lastensuojelun Keskusliiton vuonna 1988 tekemässä kyselyssä 55% haastatelluista 15-16 -vuotiasta ei hyväksynyt ruumiillista kuritusta missään tilanteessa, 45% puolusteli vanhempiensa toimintaa. Vain 5% aikoi itse käyttää ruumiillista kuritusta, ja jäljelle jääneistä 95 prosentista perstuntumalta noin puolet saattoi kaksikymmentä vuotta myöhemmin yllättyneenä huomata ettei ollut ihanteidensa mittainen. Toiseen puoleen mahtuvat lapsettomat ja ne muutamat jotka ihmeissään pyörittelevät silmiään ”ei meillä ole tarvinnut koskaan laittaa keittiön laatikostoihin sulkijoita”, ”ei meidän poika koskaan töni puistossa muita lapsia”. Laskettakoon se heidän ansiokseen, minä olisin silloin tällöin valmis passittamaan koko porukan johonkin supernanny-realityyn ja itse ihan vain sohvalta seurata laittaisiko ammattikasvattaja ne velcrotarralla kiinni johonkin jäähypenkkiin, vai? Ovat ne haasteellisia, kiitän saamastani haasteesta vaikken tiedä onko tämä minullekin ylimitoitettu projekti.

Kun pinna ei enää riitä, pitää vanhemman hakea apua, ja pitää huolta myös omasta jaksamisestaan, kun vielä joku kertoisi miten. Onneksi kasvattajan avuksi löytyy erilaisia vihkosia. Muun muassa alalyolasta.fi antaa vinkkejä kekseliäälle kasvattajalle:

Kekseliäs kasvattaja muistaa:

 • Osoittaa lapselle hellyyttä
 • Lukea lapselle satuja ja katsella hänen kanssaan kuvakirjoja
 • Pitää häntä sylissä ja hyväillä häntä
 • Kiittää ja kehua häntä
 • Ottaa vauvan syliin ja jutella ja hyräillä hänelle ystävällisesti. Juttelu tai hyräily rauhoittaa yleensä itkevän vauvan. Sihiseminen saattaa kuulostaa vihaiselta.
 • Jutella vauvalleen ja pikkulapselleen myös julkisilla paikoilla, kuten liikennevälineissä ja kaupoissa. Se on täysin hyväksyttävää.

Oho. Mikäköhän noista pääsi unohtumaan? Kiva kun muistutettiin. On tietysti ihan hirveä klisee sanoa että eteläisessä Euroopassa lapsia sekä lyödään että suukotellaan enemmän, ja tottahan toki on vielä parempi jos ei kuriteta ja sen lisäksi vielä bonuksena otetaan syliinkin, edes neuvolavihkon määrittämän minimin verran. Suhtaudun kasvatusoppaisiin vähän varoen sillä kaikki vanhemmat ovat erilaisia, kaikki lapset ovat erilaisia, ja vaikka jossakin oppaassa kuvailtaisiinkin omiani muistuttavaa keissiä niin viimeistään varoittava esimerkkitapaus vanhempiaan manipuloivasta yhdeksänviikkoisesta vauvasta saa minut vetämään palkokasvin siemenen otsaonteloon saakka, ja kirja jää keskenlukuisena pölyttymään hyllyyn vaikka se lapsettoman tuttavatädin mielestä on tosi hyvä, juuri sellainen josta nykyvanhempien tulisi ottaa oppia.

Pieneltä ihmistaimelta ei voi odottaa aikuismaista käytöstä. Itsehillintä lisääntyy iän myötä, joten pitkää pinnaa peliin. Ikiliikkuja asettuu paikoilleen, kun ikäkausi menee ohi. Lukuisten harjoitusten jälkeen soppakin livahtaa suuhun läikkymättä, leivälle jää vähemmän rasvaa ja kengät sujahtavat automaattisesti oikeisiin jalkoihin.

Crocsit väärässä jalassa taitaa olla perheväkivaltatilaston ehdoton ykkönen.

Kuva: Mafufura-täti kuljettaa Obaa ja Bibiä korvamopedilla. Marie El-Ahmarin kuvitusta kirjassa Bibi muuttaa Suomeen.

Advertisement

6 responses to “Korvamopedi

 1. Osui ja upposi, eli luin juuri Hesarista taas yhden asiaa koskevan mielipiteen ja tunsin pistoksen sydämessäni. Onnittelen edelleen kaikkia niitä vanhempia, jotka kykenevät kullanmurustamaan jälkeläisensä ilman fyysistä rangaistusta. Itse huomasin ensimmäisen lapsen kanssa pinnan kestävän lähes loputtomiin, mutta kakkosen saapuessa parin vuoden perästä eivät hermot riittäneet ja kolmas vei viimeisetkin voimat. Teoriani onkin, että vanhemmilla on kärsivällisyyttä vain rajallinen määrä, josta usein riittää vain esikoiselle. Juuri siitä syystä jäi neljäs tekemättä kun ymmärrystä ei tahtonut riittää edes kolmen tuhoihin ja riitoihin. Nyt pahin takana ja aina ei tarvi turvautua tukkapöllyyn. Tosin juuri kuopus pissasi parvekkeelta pihalla olevaan aurinkotuoliin. Siis huh hellettä ja hyvää lomaa!

 2. Huomenna meilla tarvitaan pitkààkin pitkempàà pinnaa. Ensin viisi tuntia autossa Roomaan, sitten… jos hyvin kày… kahdella Lufthansan(lakossa) koneella Helsinkiin. Pàivàstà on tulossa varsin ”riemuisa” kun mukaani làhtevàt 4- ja 7 vuotiaat tappelevat, kinastelevat, ylivilkkaat veljekset, jotka keksivàt jatkuvasti jotain jàynàà. Julkisilla paikoilla meillà uhkaillaan… ja aina sillà kielellà, jota muut eivàt ymmàrrà.

 3. Jos pysähdytte Helsingissä niin olisi kiva tavata, vaikka sitten reippaan hiekkalaatikolla käytävän nyrkkitappelun merkeissä 😉

  Meillä kakkonen on helpompi ja saa paljon anteeksi, esikoinen joutuu raivaamaan tietä kun kaikki kysymykset esitetään ensimmäistä kertaa, eli saako mennä polkupyörällä tielle ja milloin oma kännykkä, ja tietysti toivoisi että olisi jo ”järkevä iso tyttö”, vaan kun ei. Huomiota kai hakee, mutta pilalle se olisi mennyt jos ei olisi joutunut omastaan jakamaan.

  Ainoa kakkosen tuoma uutuus on reipas vastaantulijoiden turpiin nakkominen, ja tästä miesnäkökulmasta tullee uusi postaus heti kun (huokaus) jatko-opinnäytteen kirjoitustyö sen sallii.

 4. Paluuviite: Maalaisjärkeä «

 5. Paluuviite: Uhmaiästä selviytyminen « Virtaavat ajatukset

 6. Paluuviite: Tukkapöllyä «

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s