Martinpäivä

san-martino1

San Martino di Tours oli pyhimyslegendan mukaan unkarilaissyntyinen legioonalainen, joka leikkasi viittansa miekalla halki antaakseen toisen puoliskon rääsyiselle kerjäläiselle. Kerjäläinen osoittautui kuin osoittautuikin itse Kristukseksi, ja sen minkä te teette yhdelle näistä pienimmistä…

Paitsi appivainaan syntymäpäivä, on Martinpäivä uuden viinin juhla Tuppulassa jos kohta naapurikaupungeissakin, ja käyneeltä rypälemehulta maistuvan käyneen rypälemehun maistelu on aloitettu jo edeltävänä viikonloppuna eri puolilla järjestettävien kissanristiäisten merkeissä. Lauantaina jo aiemmin mainitulla luostarinpihalla oli maistelua ja murrelauluja esittävän kabareekoomikon esiintyminen, Leveranossa olisi ollut parempaakin ohjelmaa mutta emme olleet lainkaan siinä vedossa että olisimme lähteneet koko jälkikasvun kanssa pidemmälle kiukuttelemaan. Jäädään nurkille, niin päästään tarpeen tullen kotiin, kuten sitten kävikin. Italiatar itki ja Huhtipoika riehui, koska edellisten päivien sateesta oli jäänyt tätäkkö melkein keskelle luostarinpihaa, ja sinne pitäisi päästä rypemään. Kiveyksen kallistus ei johdakaan lattiakaivoon vaan vähän sen viereen. Ei ole minun valvomani työmaa. Eikä italialaisilla lapsilla ole kurahousuja.

Koulussa on piirretty kuvia San Martinosta, ja viininvalmistuksesta puhuttu laajemminkin. Scienzan tunnilla on halkaistu rypäleitä, ja italiantunneilla opeteltu loruja viininvalmistuksesta, mikä oli helppo nakki koska sama loru oli jo eskarista tuttu. Eskarissa polkivat rypäleitäkin. Lisäksi penskat ovat tänä vuonna käyneet luokkaretkellä viininvalmistajien osuuskunnassa, mutta maistiaisia eivät kuulemma saaneet.

Osuuscantinassa oli juhla eilisiltana, konsertti ja kaikki. Sinne en kuitenkaan venynyt. Tänään juhlimme Rosabellan luona nyyttäriperiaatteella. Pakolliseen San Martinon ohjelmaan kuuluu viinin lisäksi ainakin grillattua kokolihamakkaraa ja kastanjoita.

Advertisement

2 responses to “Martinpäivä

  1. Samat perinteet tààllàkin paitsi ettà mukaan mahtuvat frittellet. Niità vàsàsin panificiosta ostamalla valmiilla taikinalla (laiska, mikà laiska).
    Toiseksi meidàn 7 vuotias valmisti viinià koulussa ja toi sità pullollisen kotiinkin. Olivat kuulemma maistelleetkin sità opettajan kàskystà! Mahtuisikohan suomessakin opetussuunnitelmaan viinin valmistus ja mitàkòhàn siitàkin tulisi?

  2. Paluuviite: 12 kuvaa: marraskuu «

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s