Figli di buona mamma

Minun täytyy olla hyvä äiti, sillä takeeksi siitä lapsukaiseni ovat hyvän äidin lapsia, figli di buona mamma, kuten sanoisi italialainen. No, se tarkottaa kyllä jotain ihan muuta.

JL kirjoitti hyvän äidin tunnusmerkeistä, ja olenkin miettinyt niitä tässä kohta pari kuukautta, aina tarhareppua pakatessani. Että Italiassa hyvän äidin lapset ovat puhtaita ja siistejä, vaatteet on pesty ja silitetty, nutella on pyyhitty naamasta, tukka kammattu ja korvatkin putsattu. Ensimmäisenä tarhaviikkona kävi sellainen kämmi ettei Huhtipojan ruokalappua ollut vaihdettu päivittäin, kun kotona ei lappua käytetä ellei sitten tomaattikastikkeen kanssa: vaatteet menevät kuitenkin likaisiksi yhdessä päivässä, ja vaikka olisi ruokalappu niin ruokaa tippuu housunpolville, sukille ja lattialle. Suunnattoman noloa. Olen pyytänyt Sulttaania tarkastamaan jälkikasvunsa yhteiskuntakelpoisen asun aamulla, ettei sitten tarvitse kuittailla. Suomessa on vaatimustaso vähän matalampi.

Ruuanlaiton puolella olen kelpo äiti: voisiko enempää vaatia kuin terveellistä kotiruokaa luomuvihanneksista valmistettuna? Viime aikoina olen kunnostautunut myös leipurina, lystiä riittänee kunnes tarjouksesta ostamani jauholava loppuu. Italialainen hyvä äiti käyttää eineksiä, tai niin TV-mainoksissa ainakin väitetään, ihmekö tuo sillä jotakin perheille täytyy myydä eikä antikonsumistinen elämäntapa ole siinä busineksessa ihan kärkisijoilla. Italialaisen onnellisen perheen ikoni on tietty Mulino Bianco, jossa koko perhe hymyssä suin dippaa aamiaiskeksejä maitolasiin. Mainoksen käsikirjoituksessa perheen arkielämän onnellisessa näytöksessä äiti suukottaa kotiovella kouluun ja töihin lähtijät: äiti huolehtii kaikesta ja herää aamulla aikaisin, herättää puolison ja valmistaa lapset koulutielle. Äiti on kaunis, nuori, hoikka ja vaalea, isä komea, lapset vaaleita ja kiharatukkaisia, vai miten se menikään onnellisen perheen kaava, isä, äiti ja kaksi lasta joista vanhempi on poika ja nuorempi tyttö, farmariauto, kultainen noutaja ja tiilitalo? Käsikirjoituksessa ei ole mukana sieltä täältä haalimiinsa suunnilleen sävy sävyyn sopiviin lumppuihin kerrospukeutunutta homssuista ämmää, joka huutaa kuin höyryhinaaja erotuomaroidessaan Keletappeja.

Lasten kanssa leikkiminen ei ole vahvimpia puoliani. Meillä ei totisesti vietetä laatuaikaa: toivon että määrä korvaa laadun. Olen läsnä, vaikka sitten huudankin pyyhi itte, yleensä pyykkivuoren alle hautautuneena. Olisi kivaa tehdä jotakin yhdessä, muutakin kuin läksyjä.

Ikkunaiineksen dekaloogin innottamana päätin kirjoittaa omani, niin isille kuin äideillekin:

 1. Pidä lasta sylissä: pientä lasta niin kauan kunnes itse ryömii kohti maailmaa, isompaakin ainakin kerran päivässä. Jos lapsia on monta, niin yritä löytää jokaiselle omaa erikoisaikaa.
 2. Lohduta itkevää lasta; pienen lapsen itku ei ole manipulointia vaan viesti, isommallakin lapsella yritä hyväksyä tunne vaikket olisikaan samaa mieltä. Koska murhetta on vaikea kohdata, on se helppo vähätellen sivuuttaa mitä siinä pillität, se oli vain hamsteri, tapetaanhan hevosiakin ja ei auta itku markkinoilla. Sattuu paremmissakin perheissä.
 3. Ota lapsi mukaan elämään.
 4. Opeta lasta selviytymään itse, sillä heidän sielunsa asuvat huomisessa, jonne sinulla ei ole pääsyä, ei edes uniesi kautta. Että miten pärjäävät, kun sinusta aika jättää. Anna työkalu, anna eväät selvitä maailmasta. Auta alkuun, älä jätä selviytymään itse.
 5. Älä lyö lasta: herkempi hajoaa, lujempi saattaa muuttua vallan siannahkaiseksi. Kukaan ei muutu lyömisestä paremmaksi.
 6. Anna lapsen tuntea itsensä onnistuneeksi, älä itse aina paremmin, hyväksy myös taidot jotka eivät ole perittyjä itseltäsi.
 7. Opeta lapsi tekemään päätöksiä ja kantamaan vastuu päätöksistään.
 8. Älä ole kaveri. Ole vanhempi.
 9. Kuuntele lasta. Miksi lapsilla on aina hirveästi asiaa silloin kun telkkarista tulee uutiset?
 10. Kerro lapselle että rakastat häntä – ja että rakastat häntä itsenään. Rakkaus ei ole jotakin joka ansaitaan hyvällä käytöksellä tai siisteillä kouluvihoilla.
Advertisement

2 responses to “Figli di buona mamma

 1. Paluuviite: Italian energiapolitiikan teoriaa ja käytäntöä «

 2. Paluuviite: Äitienpäivämalja «

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s