Canone RAI

img_4662

Kun nyt on todettu ettei minulla ole minkäänlaista oikeustajua, niin otetaan esille toinenkin kivi kengässä: TV-lupa. Yritin tähän löytää alueellisia prosenttilukuja, turhaan. 27,4% italialaisista perheistä ei maksa TV-lupaa; se on tietenkin lähes kaikissa tapauksissa laitonta koska vuoden 1938 laissa puhutaan ”laitteesta joka on sopiva tai sovitettavissa radiotelevisiivisen lähetyksen vastaanottoon”, siis mistä tahansa PC:stä, radiosta, videokännykästä. Tästä seuraa se, että 95% yrityksistä joutuisi myös lain mukaan maksamaan televisiolupaa, mutta lain ollessa vanha ja epätarkka, on lainvalvojien päätöksen varassa se, kenen lakia tulee noudattaa, kenen ei. Monien oikeustajua vastaan sotii se, että TV rahoittaa jo toimintaansa mainoksilla. Moni ei yksinkertaisesti halua maksaa, kun on muutakin maksettavaa. Käytännössä lupatarkastajan on mahdotonta todistaa, että talossa on TV, koska kotietsintälupaa ei tuon luokan rikkeestä heru. Käytännössä asukkaan on mahdotonta todistaa ettei hänellä televisiota ole. Laki jättää mahdollisuuden proseduuriin jossa Guardia di Finanzan poliisin tulisi saapua kirjatulla kirjeellä esitetystä pyynnöstä asiakkaan kotiin ja sulkea televisiovastaanottimen sinetöityyn juuttisäkkiin, tällaista ei kuulemma miesmuistiin ole tapahtunut, ja kun laki on laki, samaan säkkiin joutaisivat muutkin AV-vempaimet.

Olisihan se hienoa elellä ilman telkkaria, mutta lainkuuliaisuudesta ei silti pääse röyhistämään rintaansa kun on tuo ADSL. Alkaa nuo poliittiset keskusteluohjelmatkin tympimään, tappelevat vaan kun reality shown luvatussa maassa tietävät että kunnon nyrkkirysy nostaa katsojalukuja.

Advertisement

2 responses to “Canone RAI

  1. Kirjoitin kesällä aiheesta ja jutussa on linkki, jota en nyt ehdi katsoa, saattaa kyllä olla Il Seoloon, eikä siinäkään varmaan ole alueellisia tietoja.

  2. Tunnustan – minulla on sekä tv että lupa. Mutta toista oli opiskeluaikoina…

    Meillä oli tapana miettiä selviytymisstrategioita tarkastajan varalta. Paras taisi olla ystävämme (sattumoisin muuten poliisi) hulvaton hupailu: ovella kolkuttavalle tv-lupatarkastajalle kannattaa sanoa ”joo meillä on nyt just nakubileet menossa, siellä 10 ihmistä ihan alasti ja minäkin olen ihan kohta, kyllä mahdut mukaan kunhan riisuudut ensin”.

    Tv-lupaviranomaiset ovat muuten kummia… maastamuuton jälkeenkin ne vielä jaksavat lähetellä huomautuksiaan, että eipäs lopeteta lupamaksun maksamista. Koettu on. Kahdesti, kahdessa eri maassa. Ehkä niille olisi pitänyt lähettää erikseen jokin maastamuuttoilmoitus mutta ei tullut ihan tärkeimpänä mieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s