Rakenteellisia leikkauksia

(22.11.2008 lyseon luokkahuoneen alakatto sortuu Rivolissa, Torinon maakunnassa. 17-vuotias opiskelijapoika saa surmansa onnettomuudessa. Neljä muuta oppilasta saa vakavia vammoja, lievistä vahingosta kärsineitä ja sairaalaan paikattavaksi vietäviä on 14.)

Edellinen suuri tragedia tapahtui 31.10.2002 San Giuliano di Pugliassa, jossa koulurakennus sortui maanjäristyksessä. Raunioiden alle menehtyivät 27 oppilasta ja yksi opettaja; vähän yli tuhannen asukkaan kylästä kuoli koko sen vuoden ensiluokkalaisten ikäluokka.

Pelastuslaitoksen (Protezione Civile) johtaja Guido Bertolason mukaan joka toinen koulurakennuksista ei täytä turvavaatimuksia. Pääministeri Silvio Berlusconi kuvaa tapausta traagisena sattumana joka olisi voinut tapahtua missä vain, jopa yksityisasumuksessa. Myöhemmissä uutislähetyksissä kerrotaan että yläkaton (ei kantava rakenne) varaan oltiin jätetty lojumaan vanhoja valurautaputkia, sen sijaan että putket olisi kärrätty sorttiin. Jos näin on tapahtunut, katon sortumiselle on syy ja syyllinen; laissa ei puhuta tällaisessa tapauksessa traagisesta sattumasta vaan välinpitämättömyydestä, huolimattomuudesta ja yliolkaisuudesta johtuvasta kuolemantuottamuksesta, omicidio colposo.

Koulurakennusten huono kunto ei ole nykyisen hallituksen syytä: syyllisiä ovat kaikki jotka ovat vuorollaan päättäneet siitä miten rahoja käytetään ja paikallisella tasolla sulkeneet silmänsä, ettei vain osaksi lankeaisi ylimääräisiä kuluja. Luvassa olevat leikkaukset tuskin olennaisesti parantavat asiaa.

Advertisement

3 responses to “Rakenteellisia leikkauksia

  1. Tyttäreni entisessä koulussa sisäkatto romahti siksi, että äänieristyslaatat oli ruuvattu kiinni ohueen sementtikerrokseen, ei sen alla oleviin kattoparruihin; alas tuli sekä laatat että sementti. Onneksi romahdus tapahtui yöaikaan.

  2. Meidàn pojan tasakattoisessa koulussa sataa sisàlle. Pàivàkotilaisia on siirretty uusiin tiloihin, muttà ala-asteelaiset opettajineen kulkevat koulussa sadevarjot auki. Kaupungin isià ollaan rahdattu paikalle tilannetta arvioimaan jo vuositolkulla, mutta mitààn ei taideta saada aikaiseksi. Kaupunginjohtajallamme, senatore Azzollinillà, kun ei ole lapsia lainkaan, niin mità se hàntà liikuttaa!

  3. Paluuviite: Polemiikkia ja sensuuria «

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s