Kun kerran on ruokatorstai, päätin heittää joulukalenteriin jotain syötävää, makeaa vielä. Politiikan ja marmatuksen väliin tarvitaan kuohkeampia kerroksia, ettei blogi happane.
Italian joululeivonnaisista lienevät tunnetuimpia alun perin Milanosta kotoisin oleva panettone, Veronan pandoro ja Sienan panforte.
Tuppulalaista jouluperinnettä edustavat friteeratut taikinamykyt, joiden nimi on Purcidduzzi.
Tarvitaan:
1 kg jauhoja
40 g hiivaa, sekoitetaan lasilliseen vettä
2 dl oliiviöljyä
2 lasia valkoviiniä
ripaus suolaa
vino cottoa tai hunajaa
kanelia
tomusokeria
nomparelleja
Hiiva liuotetaan lasilliseen kädenlämpöistä vettä, sekoitetaan jauhoihin (Italiassa on lähes kaikissa resepteissä jauhot keossa pöydällä, ja niihin lähdetään lisäämään nestettä, elikkä juuri päinvastoin kuin Suomessa). Sen jälkeen lisätään 2 dl oliiviöljyä, valkoviini ja ripaus hienoa merisuolaa. Taikina alustetaan ja jätetään nousemaan ainakin kolmeksi tunniksi.
Kun taikina on noussut, siitä leivotaan sormenpaksuisia matoja, jotka leikataan noin kuutiosenttimetrin kokoisiksi taikinamykyiksi. Taikinapallot paistetaan upporasvassa ja valutetaan talouspaperin päällä. Sen jälkeen ne kastellaan juoksevaan hunajaan tai vino cottoon, sieltä noukittuna keotaan pyramidiksi lautaselle. Päälle ripotellaan tomusokeria, kanelia ja nomparelleja.