T come ticket

Englannista lainattu ticket kääntyy suomeksi ehkä poliklinikkamaksuksi;  se on summa, jonka kansalainen joutuu pulittamaan lääketieteellisestä toimenpiteestä tai käynnistä erikoislääkärillä. Yleislääkärillä käynti omassa asuinkunnassa on maksutonta, kansalaiset valitsevat itselleen omalääkärin jolle ASL (azienda sanitaria locale) maksaa kirjoilla olevan potilasmäärän, ei käyntien mukaan.

Ticket on federalismin periaatteen mukaan alueellinen, niinkuin on julkinen terveydenhuoltokin, tosin sen rahoittaa kuitenkin loppupelissä valtion kassa. Pohjoisen liitto ajaa federalismia myös verotuksessa. Federalismin varjopuoli on siinä että alueet joilla on vähän verotuloja pystyvät takaamaan asukkailleen vain kolmannen maailman terveydenhuollon; plussaa tietenkin se, että kun maksaa omasta pussista niin rahaa tulee käytettyä toivon mukaan säästeliäämmin, eikä niin että yli puolet synnytyksistä hoidetaan sektioina ja fysioterapiaa annetaan jo kuolleille potilaille (vasemmiston ohjelmassa valtiollisessa sairaalassa, oikeiston tavoitteissa julkisen terveydenhoidon piikkiin yksityisklinikalla, ne kun ovat tunnetusti tehokkaita). Viiden miljoonan asukkaan Sisilia kuluttaa terveydenhoitobudjettiinsa 30% enemmän kuin Suomi, väittävät, ja vaikka tiedänkin että Suomessa toden teolla säästetään, ei se silti tarkoita että Sisilian terveydenhoito olisi kolmanneksen parempaa, vaan pikemminkin kontrolloimatonta rahavirtaa valtion kassasta kaverien taskuihin. Lega Nord on melkein oikeassa.

Apulian alueen vastikään uudistetusta poliklinikkamaksusta on vapautettu vähätuloisten perheiden alle kuusivuotiaat lapset, työttömät ja alle tietyn tulorajan jäävät eläkeläiset. Työtön on henkilö, joka on ollut jonkun palkkalistoilla ja sittemmin menettänyt työpaikkansa. Työssäkäyvät köyhät, pätkätyöläiset ja näiden yli kuusivuotiaat lapset maksavat omasta pussistaan. Jotain bonuksia on tarjottu myös niille jotka normaalisti poliklinikkamaksun maksaisivat, kuten se että PAP-testi kahden vuoden välein on ilmainen. Nyt vain männävuoden veroilmoitus käteen, ja terveysvirastoon jonottamaan…

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s