Avotakka

Olen piirtämässä asiakkaalle matalaenergiataloa, ja laittaisin siihen, siis mikäli toimeksiantaja asiasta vakuuttuu, jonkinlaisen sydänmuurin, paitsi ei talon sydämeen vaan pikemminkin pinnan lähelle niin että se ulkopuolelta toimisi tromben muurina. Takka muurin sisäpuolelle pitäisi tulla, ja takkajuttuja lueskelemalla muistin erään asian, jota en Suomesta kaipaa lainkaan:  Suomi on niin pieni maa että sinne mahtuu vain yksi ajatus kerrallaan.

Oletetaan, että joku ihmispolo haluaisi olohuoneeseensa takan, ihan sellaisen avotakan jonka liekkien lämmöstä voisi nauttia vaikka alasti karhuntaljalla takkatulen ääressä makailemalla, ai kun romanttista. Hän menee möläyttämän asiasta jossakin pienrakentajien nettifoorumilla, ja saa kimppuunsa järkyttyneen lauman jeesustelemaan että miksi sellaista energiasyöppöä, ja avotakasta tuulee ja sataa sisään, tulee lintuja ja hyönteisiä, savuttaa.

Lähes samalla lailla tapahtuu jos avotakan on saanut vaikkapa perinnöksi tai talokaupan myötä, paikalle riittää kumminkaiman saunakaveria, lankoa ja työtoveria jakamaan neuvoja siitä kuinka takkaa voisi ainakin takkasydämellä ja luukuilla parantaa, ellei sitten pura koko hoitoa ja rakennusten perustusten vahvistamisen uhallakin rakenna Sitä Ainoaa Oikeaa Tulisijaa, eli varaavaa takkaa, jonka kanssa voi säästää lämmityskuluissakin, vaikka asia tuskin on listalla ensimmäisenä kun talossa on kaukolämpö, plus kaksikymmentäviisi ympäri vuoden, jengi hyppii alusvaatteissaan sydäntalvella ja koivuhalot ostetaan Shelliltä. Suurten muutostöiden jälkeen koko perhe saa pilkkiä grillitikulla nunnauunin luukulla, vähän niin kuin entisaikaan kolmijalalla kakluunissa kun ei taivasosuuteen kuulunut sitä hellahuonetta, mutta väliäkö tuolla kun Tekniikan Maailmakin on sen testannut, puhdas palaminen on tärkeää ja puhtaaseen palamiseen tarvitaan oikeaoppinen tulisija. Ja päätökset pitää tehdä rationaalisesti eikä tunteella, ja mikäs sen rationaalisempaa kuin se että on läjäkaupalla numeroita savun lämpötilasta säästyviin kilowattitunteihin.

Mahdollisesti sama jengi polttaa mökillä ulkogrillissä kaiken painekyllästetystä lastulevyyn, ja makkarat siihen päälle.

Fundamentalistien asuttamassa maassa – siis, ei Italiassa – kompromissi on ruma sana, mutta ähäkutti minäpä haluaisin näille varaavan avotakan. Kunhan keksin kuka sen osaisi muurata, kun ei takka paperilla juuri lämmitä. Naapurikaupungissa on kuulopuheiden mukaan yksi takkamuurari joka olisi tehnyt varaavia, ja eräs tuppulalainen rappari olisi teettänyt työn Saksassa asuvalla ellei peräti saksalaisella langollaan.

Advertisement

9 responses to “Avotakka

 1. Meillä juuri saatiin aitoitalialainen avotakka valmiiksi, joka savuttaa juuri niinkuin pitääkin. Siinä onkin jo viikon aikana paistettu pihvejä, kalaa ja makkaraakin. Vaikka savua vastustan on siinä ihana lämmitellä tulen loimussa ja paistua kuin pikkupossu konsanaan. Nyt tarvittaisiin vielä se varaava pikkutakka niin oltaisiin järkeviä.

 2. Onko teillä koneellinen ilmanvaihto? Se voi ajautua törmäyskurssille avotakan kanssa, kun taloon tulee alipaine ja korvausilma tuppaa tulemaan piipusta – väärään suuntaan savuineen kaikkineen. Muuten hyvin vetävän savupiipun tekeminen on salatiedettä, jossa vaikuttaa piipun pituus ja hormin leikkaus suhteessa tulisijan suuaukkoon, vallitsevat tuulet ja ympäröivät rakennukset jotka aiheuttavat ties mitä pyörteitä.

  Meidän takkamme vetää hyvin eikä savuta, sen aikoinaan tehnyt muurari käytti empiiristä menetelmää eli seurasi sätkän savuvanaa muuratessaan, tai niin ainakin väitti. Reilu osa lämmöstä taitaa mennä harakoille, mutta täytyyhän harakkaparkojakin jonkun ajatella 😉

 3. Minä olen muurannut yhden 🙂
  Hyvin toimi.
  Ruma se oli, mutta siihen veti sitten ammattimies pinnan.

 4. Ei meillä vielä ole mitään ilmastointia, koneellista kai joskus tullee. Hormia on 9 metriä ja koko tiilen mitalla, pitäisi riittää, mutta ilmeisesti ”la cappa” on vähän liian nafti ja takka liian avo (kun pitää se possu sinne saada, ja Suomesta ei niitä pienimpiä possuja edes löydy : ) Onneksi on itse tehty niin sitä saa parannella mielin määrin.

 5. Katselin taas ilmoituksia myytävistä asunnoista Pesaron ja Gabicce Maren alueella ja tuli mieleeni kaksi kysymystä Italian asumisesta.
  Onko laillista julkaista asunnon myynti-ilmoitusta, ilman että siinä kuva paskapytystä?
  Saako Italiassa rakentaa talon, jossa ei olisi hankalaa, turhaa ja kapeaa käytävää?

 6. Paskapytyn olemassaolon voi varmistaa myynti-ilmoituksen tekstillisestä osasta, eli jos siinä lukee servizi se tarkoittaa vessaa. Paskapytty on yleensä sen pitkän ja kapean käytävän päätyaiheena, eli jos jättää oven auki niin pääsisäänkäynnistä sisään astuva näkee käytävän päässä paskalla istuvan isännyyden. Näkymän vaikuttavuutta voi lisätä takaa tulevalla valolla ja oikein valitulla käytävän tapetilla 🙂

 7. Kävin läpi 40 ilmoitusta, joissa kaikissa kuvallisissa oli kuva paskapytystä. Yhdessä oli kuva vain autotallin ovesta ja paskapytystä.

  Ja kaikissa, jossa oli pohjakuva, oli pitkä käytävä. Hurjin näkemäni oli kerran Anconassa kaupan ollut yksiö, jossa oli huoneen mittainen käytävä, niin että ensin kuljettiin käytävää pitkin asunnon toiseen päähän, ja sieltä sisään ainoaan huoneeseen, joka takana oli sitten käytävämäinen keittiö, jonka päässä oli vessa.

 8. Paluuviite: Doppi servizi «

 9. Montaa piirrustusta minun lapsuudestani ei ole säilynyt, mutta muutama ja ne ovat kaikki talojen pohjakuvia, joita piirsin 12-15 vuotisna.

  Siellä oli, kuten muistin, sinun muurisi kaltainen suunnitelma, mutta se oli ikään kuin talon sisällä oleva erkkeri.

  Eli yhdessä piirrustuksesta, päivätty 1975, eli olen ollut 13v. Olen piirtänyt suureen olohuoneeseen ikään kuin sisään vedetyn erkkerin, niin että lasiseinä kulkee tämän erkkerin ulkopuolelta.

  Näitten erkkerien ulkopuolella lukee ”raakatiili” ja sisäpuolella ”valkearappaus”.

  Koska tuon skannerin johto on nyt jossakin, niin katson saisinko tänään piirretyksi siitä ”kopion” suoraan koneelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s