Pastaa ja papuja

Ruokatorstaita on viime aikoina laiminlyöty, hieman siksi että polemiikin aihetta riittäisi joka päivälle, ja osaksi myös siksi että odotan Rosabellan ravintolan avajaisia kuin kuuta nousevaa. Olen hieman leipääntynyt jokapäiväiseen ruuanlaittoon ja lounas ravintolassa on enemmän kuin tervetullut.

Viikottaiseen arkiruokaan kuuluu ainakin kerran joku palkokasvipläjäys. Minä rakastan papuja, kikherneitä ja palkokasveja yleensäkin. Yleensä liotan kerrallaan puoli kiloa kuivia papuja, keitän ne seuraavana päivänä, käytän osan sen päivän ruokaan ja pakastan loput. Tällä viikolla listalla oli fagioli stregoni di Piemonte, piemontelaiset velhopavut.

Italialaisten papujen kuvauksia englanniksi löytyy ainakin täältä.

Perusohje pastaan ja papuihin on seuraava: freesataan pannulla tai paistokasarissa sipulia, lisätään joukkoon jo keitetyt pavut. Joukkoon voi laittaa myös porkkanaa ja selleriä (mutta meillä ne eivät kelpaa Italiattarelle, ja Huhtipoika ei syö edes papuja), tulisesta pitävä lisää chilipalon ja muutama kirsikkatomaatti lohkottuna antaa väriä. Kun kaikki on asianmukaisesti freesattu, lisätään vettä ja suolaa (pavut keitetään suolattomassa vedessä, ettei niiden kuori sitkisty) ja jatketaan kypsentämistä kannen alla. Tarvittaessa vettä lisätään vielä keittämisen aikana.

Pastaksi käy pasta mista (lue: valmiiksi samassa pussissa myytävä sekalainen pasta tai kaapinpohjalta kerättyjen pussien loput, spaghetit ja bucatinit pätkittyinä). Toinen suosikkipastani papujen seuraksi on tripoline (terveisiä Gheddafille!), tai kotona tehdyt maltagliati, nimensä mukaan huonosti eli vähän vinoneliöön päin leikatut pastanroippeet. Pasta keitetään kun sipuli on kypsynyt ja pavut hieman soseutumassa, kun se on kypsää, se lisätään suurpiirteisesti valutettuna papujen joukkoon.

Mainokset

3 responses to “Pastaa ja papuja

  1. Meillä keitetään pasta papujen kanssa.
    Ja papaupastan sekaan laitetaan pehmenemään kaikki epämääräiset parmesaanijuusto-kökkänät (ne (kuoripalaset)jääkaapista.

  2. Pitäski tosiaan taas aktivoitua käyttään enempi papuja ruuasa. Kyllä meillä varmaan keskivertoa enempi, mutta silti.
    Mutta joko sää nyt vihdoin palijastasit mulleki ,että miksi sekä voita että ölijyä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s