Aurinkolämpö vs. aurinkosähkö

fotovoltaico

Aurinkolämmön ja aurinkosähkön ei tietenkään pitäisi olla vastakkaisia, mutta tähän käytännössä joudutaan jos kansallisessa energiapolitiikassa päätetään kovasti tukea yhtä energiamuotoa, ja toista sitten ei. Todennäköisesti keskiverto kansanedustaja ei edes tiedä mitä eroa niillä on.

Itse liputan aurinkolämmön puolesta, koska se on tekniikaltaan niin mahdottoman simppeliä. Lisäksi juuri lämmitykseen käytetään Italiassa pääosin fossiilisia polttoaineita, jotka paitsi lisäävät kasvihuonekaasujen määrää, tuottavat palaessaan paikallisesti eli asutustaajamien hengitysilmaan kaiken maailman hiukkasta jos yksittäisen rakennuksen öljypoltin on mitä on – tarkastetaanhan niitä, mutta. Kun meidän entinen peltilehmäkin pääsi aina katsastuksesta läpi ilman sivupeilejä. Aurinkosähköön sijoittaessaan Italia voi tietenkin vähentää tuontisähkön määrää, mutta koska tuontisähkö kuitenkin tulee Ranskasta ja on valtaosaltaan ydinvoimalla tuotettua, on se puhdasta energiaa ja tässä tapauksessa pienempi ongelma. Priorisoidaan. Ja totta puhuen, jos pitää valita niin olen mielummin riippuvainen Ranskasta kuin tsaari Vladimirista tai öljyntuottajamaista.

Aurinkolämmön hinnat ovat pysyneet melko korkeina, ja on perustettu ryhmiä jotka rakentavat varaajansa itse. Ehkä tee-se-itse-henkilön varaaja ei yllä samoihin suorituksiin kuin Saksan testivoittaja, mutta toisaalta jos samaan neliömäärään käytettävä raha on yhdeksänsataa seitsemän tonnin sijaan, hmm hmm…

Sitten tulee mutta mutta: aurinkolämmön hyödyntämisen kannalta olisi parempi että asunnossa olisi lattialämmitys. Ja olen nähnyt laskelmat yhdestä jos toisesta kohteesta jossa varaajien vuotuinen tuotto riittää kattamaan juuri ja juuri lämmitysjärjestelmän hävikit tyyliin kuumavesi pannuhuoneesta pattereihin kulkee eristämättömässä kupariputkessa pitkin ulkoseinää, plus mahdolliset mitoitusvirheet. Se ei tietysti ole aurinkovaraajan itsensä vika. Kuka näitä kaikkia vahtii, ja kuka nämä suunnittelee? En ole vielä nähnyt yhtään pientalokohdetta jossa olisi LVI-suunnitelma, eli yleensä putkimies (tai putkimiehen apupoika) tekee mitä lystää eikä kenellekään ole maksettu tuntipalkkaa siitä että seisoisi vieressä vahtimassa meneekö edes sinne päin.

Kyllä sitä aurinkosähköäkin saa rahoittaa, kun se on kovassa kasvussa oleva ala. Mielummin sinne kuin jollekin Fiatille, siinä toivossa että valtaisivat vinkuintian markkinat kun Euroopan ja Ameriikan kysyntä on tyrehtymään päin. Maailmassa on jo tarpeeksi huonoja autoja.

Advertisement

2 responses to “Aurinkolämpö vs. aurinkosähkö

  1. Paluuviite: Äksönia «

  2. Paluuviite: Äksönia : Arkitehti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s