Talolle paitaa

isd00

Lisäeristäminen on viime vuosina ollut korjausrakentamisen keskeinen tavoite. Laskelmat tehtiin väärin perustein mutta kuvitelma lisäeristyksen hyödyllisyydestä on piintynyt mieliin.

Näin kirjoittaa Panu Kaila kirjassaan Talotohtori. Kustannus- ja kannattavuuslaskelmia tehdessä kannattaa ottaa järki käteen; vuodessa syntyvä säästö ei voi euromääräisesti ylittää kokonaiskulutusta. Vanhan rakenteen U-arvo on mitatessa järjestään parempi kuin polystyreenifirman esite väittää.

Energiansäästössä kannattaa keskittyä uudisrakennuksiin, ja vanhoissa rakennuksissa lisäeristys on hyvä toteuttaa silloin kun muutenkin joudutaan uusimaan pintaa. Elementtikerrostalossa siihen tarjoutuu loistava mahdollisuus parvekkeiden pudotessa ja elementtisaumojen irvistellessä. Puutaloon lisälevytystä voi harkita siinä vaiheessa kun muutama vuosikymmen takaperin lateksilla pilattu laudoitus joudutaan uusimaan, ei siihen maalaa päälle erkkikään. Talo kannattaa silloin lämpökuvata: rintamamiestalossa sahanpurut vajuvat aikaa myöten, mutta ylänurkan lisäeristämiseen puhallettava selluvilla on aika näppärää käyttää.

Omassa kodissamme lisäeristyslistalla on katto, se on tehty 80-luvun lopulla ja on noin 1700-luvulta peräisin olevan töllin heikoin kohta. Tällä hetkellä vaikein päätös on käytettävän eristemateriaalin valinta: korkki läpäisee höyryn, mutta on kaksi kertaa kalliimpaa kuin polystrolilevy. Puukuitulevyillä on massaa, ja sen pitäisi tasata lämpöpiikkiä. Mineraalivillan sivuilla on läjäpäin valmiita CAD-kuvia. Jokainen materiaali on brosarinsa mukaan paras mahdollinen, ja esitteissä on tarjottu leikkauksia rakenteista, jotka ovat parhaissa esimerkkitapauksissa säännösten mukaisia Lampedusassa. Minua ihmetyttää tällainen kaupankäynti: jos ei vielä edes puhuta hinnasta, niin miksi esittää alakanttiin mitoitettu tuote? Esitevihon kansikuva-autolla on aina metallimaali ja alumiinivanteet…

***

P äivitys: Meripilvi osallistuu energiatalkoisiin blogissaan.

***

Päivitys 2: Kaj Luukko Gaia-blogissa ja Juhana Harju Laakson Hengessä osallistuvat myös. Ja kuten Kaj kirjoitti, tätä asiaa ei viikossa ratkaista, energiaviikko tuli ja meni mutta aihe pysyy varsin ajankohtaisena,

Advertisement

5 responses to “Talolle paitaa

  1. Hei Katja, vastasin haasteeseen! Meilini on keksitty koska olen anonyymi:)

  2. Hei, korkki kuulostaa minusta järkevältä vaihtoehdolta, eristää kylmää, kuumaa, kestää kondensiota, hengittää, kotimainen tuote (vaiko tuleeko nekin jo Kiinasta?). Lasi/kivivilla lienee kaikista huonoin vaihtoehto, eräänkin mielipiteen olen matksusta kuullut ja yksi viittasi asbestikeuhkoon, eli ainakin asennusvaiheessa elintärkeää hengityssuojaimet sillä sitä lasikuitua ei noin vain keuhkoista poisteta.

    Yksi elämäntarkoituksistani olisikin organisoida rakennustapa- ja materiaalien valtakunnallinen tietopalvelu, joka tarjoaa ihmisille oikeasti mahdollisuuden valita rakennustavat ja -materiaalit faktoihin perustuen… Niin ja maailmaan rauha ja ruokaa kaikille : )

  3. Polistirololevy kuulostaa muuten polyuretaanieristelevyltä ei kai se ihan klassista styroksilevyä sentään ole?

  4. Vastasin tänään heittämääsi ilmastotalkoohaasteeseen. Ihan hyvä pohtia aihetta siitäkin näkökulmasta.

  5. Paluuviite: Äksönia : Arkitehti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s