Maalaisjärkeä

Gentle Discipline

Tervettä maalaisjärkeä käyttävät ihmettelevät sitä, miksi kaiken maailman lapsenkasvatusoppaat myyvät. Ehkä siksi, että jos ympärilleen katsoo, niin voi itsekin todeta ihmisten turvautuvan kovin erilaisiin ratkaisuihin ns. terveellä maalaisjärjellään. Oppaiden heikkous on taas siinä että jokainen lapsi on yksilö, ja perheetkin ovat erilaisia keskinäiseltä dynamiikaltaan. Temperamenttiprofiloinnista voi olla apua perheen logistiikan hiomiseen ja konfliktitilanteiden ennakoltaehkäisyyn. Kaikenkaikkiaan otan kasvatuksen kai zen -projektina jossa kurssin virheiden jatkuvalla korjaamisella pyritään aina suurempaan hyvään. Maalaisjärkeensä luottava puoliso pitäisi vielä saada projektiin mukaan. Italiatar suostuu varmasti, jos kutsun perhedynamiikan parannuspalavereja japaninkielisellä nimellä ja otan kanjit käyttöön.

Yksi ikuisuuskysymys on ruumiillinen kuritus, jossa voi seurata nollatoleranssilinjaa, tai sitten ei. Vaikka maalaisjärkipuolue pitää mummonpotkijoita yleensä vapaan kasvatuksen tuotteena, niin ainakin oman kokemukseni perusteella Italiattaren eskariluokan pahimmat tappelupukarit saivat isän kädestä säännöllisesti ja usein vähäpätöisistäkin syistä. Ehkä he myös tarvitsivat sitä, siitä en ole valmis valalle. Oma epäilykseni on että ruumiillinen kuritus ei auta kovapäisiin lapsiin, vaan tarvitaan hienompia vieheitä.

Kyseenalaistan terveen maalaisjärjen, siksikin koska näen mistä laarista lasteni isä ammentaa: heillä isä kielsi kaiken, äiti salli kaiken ja vaikka lopputulos onkin ihan hyvä, on toivomisen varaa jäänyt. Niin kuin varmaan joka perheessä. En itse ole valmis lähtemään hyvä poliisi – paha poliisi -linjalle.

Kuvassa olevan kirjan italiannos odottaa lukuvuoroaan.
Advertisement

3 responses to “Maalaisjärkeä

  1. Paluuviite: Uhmaiästä selviytyminen « Virtaavat ajatukset

  2. Itselleni ajankohtaisesta asiasta kirjoitit taas. Minä olen luullut olevani terveen maalaisjärkinen, mutta jonnekin se järkikin katoaa ja huomaa olevansa ihan hukassa, vaikka luuli neljännen lapsen kanssa jo osaavansa. Vaan kun lapset ovat yksilöitä… Kirjoituksesi linkit olisivat johdattaneet loputtomasti uusiin juttuihin, mutta pakko jossain vaiheessa lopettaa lukeminen ja siirtyä unipuuhiin 🙂

  3. Hieno blogi sulla!!!! Oli kivaa löytää se:-)
    Mulle riittää se, että tietää lasten olevan viisaampia, kuin vanhempansa – onhan heillä uudet silmät ja herkemmät aistit muutenkin! Niitä ei saa edes vanhemmat pilata, ei millään tekosyyllä, sillä niitä tässä maailmassa tarvitaan.

    Lohduttaako yhtään sellainen asia, että (näin haluan uskoa) jokainen vanhempi on luultavasti toiminet tietyssä tilanteessa – omien voimavarojensa puitteissa ja just sillä ajalla, mikä käytettävissä on – parhaan kykynsä ja ymmärryksensä mukaan? Jos näin ei ole, on syytä katsoa peiliin, eikä kurittaa lapsia asioista, mille he eivät mitään voi, sillä ne ovat suurelta osin meidän esivanhempien aikaansaanosta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s