Mensa

lounari

Italiassa mensalla ei yleensä viitata mihinkään älypäiden kerhoon, vaan kouluruokailuun. Tuppulassa se alkoi maanantaina, ei tietenkään kaikille vaan ainoastaan scuola maternalle.

Lapsi, siis mikäli on läsnä eikä kotona ja kipeänä,  jättää joka aamu opettajan pöydälle nimellä ja päivämäärällä varustetun lounassetelin, joita haetaan kunnan koulu- ja sosiaalitoimesta. Kunnanvirasto ei ota rahaa vastaan; maksu hoidetaan etukäteen postissa pitkällä maksulomakkeella, johon kolmeen eri kenttään kirjoitetaan yhtäpitävästi mustalla tai sinisellä kynällä (pienellä painettu präntti lomakkeen alareunassa uhkailee) tilinumero, tilinhaltijan nimi, maksettava summa numeroina ja kirjaimina, maksun syy, maksajan nimi ja osoite. Jostain syystä kunnan tili ei toimi verkkomaksuilla, vaikka sama lomake onkin sähköisenä olemassa postin sivuilla, eli siitä vaan postitoimistoon jonottamaan. Täysihintaisen lounarivihon lisäksi on kolme tuloperusteista alennusluokkaa: sellaista mielivän täytyy toimittaa sosiaalitoimeen maksutositteen ohella todistus perheen ISEE-luokasta (Indicatore della situazione economica equivalente). Tänä vuonna lasku oli raskaampi, kun on tuota ommaisuutta.

Jos tästä paperin pyörityksestä on joku etu, niin ainakin se, ettei ruokailusta joudu maksamaan poissaolopäiviltä. Muuta selitystä en siihen keksi.

Advertisement

3 responses to “Mensa

  1. Mensa jo nyt! Meidàn tuppulassa se ei ole koskaan alkanut ennen marraskuuta ja tànà vuonna oletamme alkamisajankohdan venyvàn entisestààn. Tàhàn on syynà se, ettà pàivàkotien mensa yksityistettiin. Kunnallisen mensan maksu toimi meillàkin kuvaamallisi tavalla, mutta nyt uudessa mallissa saamme kortit, johon saa ladata rahaa ja joka pàivà kun lapsi syò koulussa, kortista otetaan pois 2.50 euroa, kaikilta. Meillà kòyhàt ja rikkaat maksavat ruokailusta yhtà paljon. Kun korttiin sitten on jàànyt muutaman aterian verran rahaa, niin uusi firma làhettàà vanhemmille kànnykkààn viestià, ettà kàykààpàhàn lataamassa kortti uudestaan. Lataus tulee tapahtumaan oletettavasti tupakkakaupoissa ja ostoskeskusksessa. Viikottaisen ruokalistankin saa kàydà vilkaisemassa netistà. Mielenkiinnolla odottelen tàtà uutta systeemià, koska se sitten alkaakin. Viime lauantaina oli uuden mensan keittiòn avajaiset…tyòntekijàt vaan vielà puuttuvat 😉

  2. Kaikenlaisia systeemejä! Meidän poika syö jo toista viikkoa scuola maternassa, mutta vielä ei ole saapunut mitään tietoa kuinka maksu tapahtuu, kuinka paljon se on ja miten poissaolopäivät huomioidaan. Kaipa sieltä joskus lasku tulee perässä, pääasia että ruoka näyttää ainakin toistaiseksi maistuvan…

  3. Paluuviite: 20 syytä olla asumatta Italiassa «

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s