White flight

Hesari uutisoi kantaväestön joukkopaosta, tai kantaväestön joukkopahon uhasta Helsingin kouluissa. Kantaväestön joukkopaon uhasta uutisoiminen saattaa jopa lietsoa kantaväestön joukkopakoa, tiedä häntä. Täytyyhän asioista saada keskustella.

(minulla on juuri nyt hampaankolossa yhtä sun toista paikallisten journalistien kanssa, jotka ovat valmiita lietsomaan polemiikkia sinne missä tarvittaisiin keskustelua. Polemiikki, katastrofismi, tuomiopäivän pasuunan soittaminen ja ihan oikeiden suuren maailman ongelmien kaivattu saapuminen perähikiälle ovat liian houkuttelevia täkyjä, ettei niihin reportteri tarttuisi)

Ensimmäinen ajatukseni oli, ettei minua pelottaisi lapsien lähettäminen mamuluokalle. Sitten tajusin, että lapseni olisivat mamuja ja saattaisivat itsekin tarvita suomen tukiopetusta.

Seuraava ajatus oli se, että mamuja hajasijoitettaisiin sen verran ettei maaginen kolmekymmentä prosenttia luokasta ylity. Se on hankalaa, koska ihmiset yleensä saavat muuttaa sinne minne mielivät, tai mistä löytävät asunnon. Vain sosiaalisessa asumisessa voidaan lähteä säätämään väestösekoitusta: hmmm… otetaan kolme pakolaista, kaksi mielenterveystapausta, kaksi pitkäaikaistyötöntä ja kolme moniongelmaista sekakäyttäjää. Kiva. Tätä porukkaa ei ehkä pitäisi laittaa samaan kerrostaloon missään tilanteessa.

Jotkut mamulähiöt ovat sellaisia paikkoja, että muistan niistä puhutun siihen sävyyn jo ennen kuin mamuja oli keksittykään. Kun nämä ameriikan lainasanat ovat niin hienoja, niin saisiko kirjoittaa white trash? Anteeksi. Minusta Kontula on ihan OK.

Sitten tuli mieleen että mamulapset saisivat opetella suomea jo varhaiskasvatusvaiheessa. Italialla on varaa lähettää kaikki kolmevuotiaat ilmaiseen valtion kouluun, vaikka muuten sosiaaliturva onkin persiillään.

Lopulta tuli mieleen vielä sekin, että kotoutettaisiin mamut ruotsinkielisiin kuntiin, ja ruotsiksi kun se on helpompi kieli. Toisen ja kolmannen polven mamut äänestäisivät RKP:ta.

Advertisement

4 responses to “White flight

 1. Tää on tosi vaikea aihe. Mutta muutama kommentti.
  Aika moni mamu kuitenkin asuu kaupungin vuokrakämpissä, ja siksi voisi ehkä olla mahdollista säädellä sitä asuinpaikkaa. Tietenkin mamutkin saattavat haluta asua aluella, jolla on muita heidän omasta kulttuuristaan. Ja siinähän sitä taas ollaan niiden ongelmien kanssa. En tiedä ymmärsitkö mitään. On niin monimutkaista.

  Toinen huomio on se, että monet mamulapset pidetään kotona ennen koulunalkua. Heidän ensimmäinen Suomen valtion järjestämä varhaiskasvatuksensa ja siis kielenoppimismahdollisuutensa saattaa siis olla kuusivuotiaana eskarissa (joka muuten on lakisääteinen ja siis pakollinen).

  Kolmas huomio on pikemminkin kokemus koulusta jossa kävin sijaistamassa viime keväänä. Siellä oli paljon mamuja ja meno oli aikamoista. Tulee kulttuurin törmäyksiä, kielellisiä törmäyksiä. Ymmärtämättömyyttä, tyhmyyttä, välinpitämättömyyttä ja silkkaa turhautumista. Ja tätä tapahtui siis lasten, vanhempien ja opettajiena – kaikkien välillä. Eli ymmärrän kyllä, että ”valkoisten pakoa” tapahtuu, vaikka sillä ei niitä ongelmia ratkaista.

  Ruotsalaistamiseen en osaa sanoa mitään muuta, kuin että kylläpä naurattaa. Hauska ajatus.

  • Minä luulen hyvinkin, että kaksi käyttökelpoista strategiaa olisivat vuokra-asumisen hajauttaminen sikin sokin omistusasumisen sekaan, sellaisesta olen lukenutkin, ja varhaiskasvatukseen satsaaminen. Ongelmahan tuo on. Ja ongelmakouluihin pitää satsata rahaa, niin kuin tehdäänkin. Pienet ryhmät. Parempaa liksaa opettajille jotka moiseen ryhtyvät, niin valikoituu sitten oikein kansankynttilöiden kerma 🙂

   Mutta ne ”parhaimpien perheiden” vesat ovat häipyneet jo n vuosikymmentä sitten sykkiin ja ranskalaiseen ja steineriin, tai mitä noita nyt onkaan.

 2. Heh, hauskasti kirjoitit, arkitehti, ja hyviä ajatuksia. Ruotsinkielen helpommuutta ja paremmuutta en ollutkaan tullut ajatelleeksi… 😉

  Itse mietin juurikin tänään tuota juttua lukiessani, että onhan se hienoa, kun oma esikoiseni on nyt isossa kaupungissa kansainvälisessä lukiossa ja hänen luokassaan on varmaan aika iso prosentti jonkin sortin mamuja, ei tosin ehkä niitä tyypillisimpiä. Täällä maaseudulla ei sellaiseen ollut mahdollisuutta alemmilla luokilla…

  Napaulina, sinulle pakko korjata yksi asia. Esikoulu on kunnan tarjottava lakisääteisesti kaikille mutta se EI ole pakollinen. Jos olisi, niin sehän tarkoittaisi, että oppivelvollisuus alkaisi Suomessakin jo 6-vuotiaana, eikä täällä ole sellaiseen muutokseen sentään tosissaan vielä ryhdytty. Brititkin vetoavat Suomen hyviin PISA-tuloksiin, kun yrittävät hilata omaa oppivelvollisuusikäänsä nykyisestä viidestä ylöspäin.

 3. Paluuviite: Joulukalenteri 16: kirjeitä Mogadishusta «

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s