Dermatofagoidi

Minulla alkaa olla mitta täynnä kutsumattomien vuokralaisteni kanssa.

Pölypunkit viihtyvät kosteassa ja lämpimässä: vanhat talot ovat usein kosteita jo rakenteidensa ja materiaalien vuoksi, ja kun niihin sitten viimeinkin saadaan lämmitys, on soppa valmis. Se vanha ohje ilmankosteuden vähentämiseksi on ilmanvaihdon tehostaminen, mutta sekin toimii vain silloin kun ulkoa tuleva korvausilma on kuivempaa kuin poistoilma. Suomessa yleensä toimii, mutta tiedä sitten miten näiden eurotalvien kanssa.

Lähtökohtaisesti hyvä juttu on se, että arkkitehdit ja astmaatikot saavat elää ilman verhoja ja mattoja. Se helpottaa jonkun verran punkkien massamurhaamista. Loput punkkisyynin ohjeet, eli pehmot, kirjat ja vaatekaapit pois makuuhuoneesta, ovat toteuttamiskelvottomia. Totta puhuen pehmoille riittäisi pakastaminen kerran kuussa. Alan katsella sopivaa autotallia, johon laitan arkkupakastimen.

Ilmastointilaitteen kuivaustoiminto jäähdyttää myös, ja se ei ole toivottavaa jos huonelämpötila on 16. Tuntuu järjettömältä pitää yhtä aikaa päällä lämmittävää patteria ja jäähdyttävää posotinta. Pitäisi lämmittää enemmän, laittaa yläkertaan vesikiertoinen seinälämmitys, lisäeristää katto, tilata puusepältä mittatilaustyönä lasiovinen kirjahylly, testata kosteutta tasoittavaa rappausta korkkilaastilla ja rappausta savilaastilla.

Rahaa siis tarvittaisiin, mutta mistä rahat, jos kierrän työnteon sijaan pyyhkimässä kodin pintoja kostealla liinalla lääkärin ohjeiden mukaan? Äh. Lasiovinen kirjahylly pitäisi vähintään saada KELA-korvattavaksi, se on oikeus ja kohtuus 🙂

Advertisement

5 responses to “Dermatofagoidi

 1. Italian ilmanala ei ole minulle tuttu mutta aikanaan Englannissa asuessamme olin huolissani sisäilman laadusta. No, jos muisti tuulettaa lähes yötä päivää kuten sikäläiset niin ei kai siinä mitään…

  Yllättynyt olin kuitenkin siitä, että Esikoisen astma antoi ekat selkeät oireensa joitakin kuukausia Suomeen paluun jälkeen. Kuiva kerrostaloilma oli mahdottoman huono hänelle ja luultavasti Englannin aika pitkitti astman lopullista puhkeamista (hän nimittäin muistaa pieniä oireita jo ajalta ennen sinne muuttoa).

 2. Meille ihan tuttu ongelma! Pojalla on ollut vuosia paha pölypunkkiallergia….ja samaan syssyyn kun lisàtààn heinàt ja oliivipuu, niin soppa on valmis! Aikoinaan kun pojan allergia tuli ilmi, niin tuhlasin rahojani uuteen 8kg:n pesukoneeseen ja hepa-suodattimen omaavaan imuriin. Pölypunkit kun varsinkin viihtyvàt sàngyssà (luin jostain ettà 94% allergiaa aiheuttavista pölypunkeita löytyy sàngystà), niin meillà pestààn kaikkien sàngyistà lakanat kerran viikossa ja peitot/sijauspatjat kerran kuukaudessa. Aamuisin petaan sàngyt myöhààn ja jos sàà sallii, niin laitan peitot parvekkeen kaiteelle tuulettumaankin.
  Muuta pölyjen tuhoamista harrastan vàhemmàn. Imuroitua tulee làhes pàivittàin, mutta se johtuu làhinnà juniorin tavasta syòdà missà sattuu. Pòlyjà pyyhin muutaman kerran viikossa ja kirjahyllytkin puhdistan vain pari kertaa vuodessa. Pehmoleluja koti on taas tàynnà, mutta suurin osa niistà on ns. ”lyhytkarvaisia” ja niità pesen sità mukaan kun muistan. Sohvien pààlliset pesen koneessa muutaman kerran vuodessa ja haaveilen nahkasohvista. Niistà kun pölypunkit eivàt kuulemma tule làpi. Tuulettelen pàivittàin. Kosteus meillà tuntuu olevan pahempi kesàllà, jolloin kàytàn làmpöpumpusta kosteudenpoistajaa. Talvella làmmitys riittàà.
  Hassua muuten on se, ettà pojan allergiaoireet katoavat kun olemme suomessa lomalla. Mökillà nukutaan yli 30 vuotta vanhoilla peitoilla eikà tunnu missààn! Liekò pölypunkit hàvinneet suomen maasta???

 3. Suomessa ei ole pölypunkkeja: ne heittävät henkensä, kun suhteellinen ilmankosteus laskee alle 50%. Kiva yhtälö sitten siinä, jos allergian takia pitää olla kuivaa mutta astman kanssa ei kuitenkaan liian kuivaa: taitaa mennä koneellisen ilmastoinnin puolelle.

  Meillä näyttäisi nyt olevan 78%, siinä 85% paikkeilla alkaa puuvilla homehtua henkarissa.

 4. Suomessa annettiin vielä vuosi sitten aina pahimpien paukkupakkasten aikaan ohjeistusta viedä petivaatteet pakkaseen pölypunkkien listimiseksi. Sitä toitotettiin kaikissa lehdissä ja uutisissakin. Vasta vähän aikaa sitten selvisi, ettei niitä enää täältä löydykään, johtuisiko tosiaan sitten siitä sisäilman kuivuudesta. Niin tai näin, voimia pölytaisteluunne.

 5. Joo, kuulemani mukaan tämä nolo pikkuseikka selvisi, kun jotain pölypunkinkarkoitusta piti testata VTT:llä, eikä testipunkkeja saatu haalituksi mistään. Piti käyttää jotain varastopölypunkkeja, tai jotain. Tällaisia juttuja sattuu helposti kun tutkimusta ja osaamista tuodaan suoraan jostain vaikkapa Keski-Euroopasta, eikä ihan tarkkaan tiedetä soveltuuko se paikalliseen tilanteeseen ollenkaan.

  Todennäköisesti punkit saa rauhoittumaan kosteudenpoistajalla. Laskin juuri, että sellaisen karvahattumallisen kosteudenpoistajan saisi suunnilleen samalla hinnalla mitä maksaisi siivoojan palkkaaminen neljäksi tunniksi päivässä YHDEN viikon ajaksi, pimeänä – jos ohjeenmukaiseen punkkisyyniin riittäisi yksi tunti päivässä, niin laite maksaisi itsensä takaisin neljässä viikossa. Ihme kun laitteen hankintaa ei siinä järjettömän työtäteettävässä lääkäriohjeessa ehdoteta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s