Erilaisia keitettäviä heiniä voi tarjoilla focacciana, niin ne kelpaavat myös vähemmän asiaan vihkiytyneille. Yleensä focacciaan päätyy salaattisikurin tai endiivin sukukunta, cicoria asparago, ota noista nyt selvää.
750 g vehnäjauhoa
1 vajaa rkl suolaa
1/2-1/4 hiivaa
1 lasillinen (1,2 dl) oliiviöljyä
1 lasillinen valkoviiniä
1 lasillinen vettä
Jos tarpeen, lisää vettä, viiniä ja öljyä samassa suhteessa.
Laita piirasvuokaan tai uunipellille kerros taikinaa, väliin keitetyt/paistinpannussa nuudutetut heinät, päälle toinen kerros taikinaa. Anna hiivan nostattaa taikinaa noin tunnin, mitään pullamaista paisumista on turha odottaa, paista n. 220 asteessa, voitele oliiviöljyllä.
Täytyypä kokeilla täällä pohjolassa täyttämällä leipänen haudutetulla valkokaalilla, jonka hinta on täällä ystävällisempi kuin endiivien.
Tullee siis jonkinlainen karjalainen kannellinen kaalipiirakka, jollaisia vielä 70-luvulla myytiin paloina Helsingin Rautatieaseman kioskeissa isojen lihiksien, Möttösten ohella. Namm… Eipä olleet roskaruokaa. Kiitos inspiraatiosta!