Mieruntiellä

(mieru = viini)

Suomessa törmää joskus sellaisiin hassuihin ajatuksiin, kuten että Pariisi on hieno kaupunki kun siellä pultsaritkin puhuvat ranskaa, tai että muualla käytetään viinaa sivistyneesti toisin kuin Suomessa. Matkailu tietysti avartaa, ja nykyään kai on tunnustettua että suomalaiset juomatavat sijoittuvat jonnekin venäläisten ja ruotsalaisten välille.

Ameriikassa on tutkittu miten taipumus alkoholismiin korreloi etnisen alkuperän kanssa, ja siinä tulee ilmi että välimerellisillä on pienempi riski alkoholisoitua: jengillä on tietysti ollut aikaa valikoitua siitä asti kun Nooa viininvalmistuksen keksi, ja pahimmat hapot ovat kai juoneet itsensä hengiltä jo vuosituhansia sitten. Humalahakuisuus ja miehekkäät kilpailut jossa tähdätään vastapuolen juomiseen pöydän alle eivät toki ole tuntemattomia italialaiselle työläis- tai talonpoikaiskulttuurille. Parempi väki hotaa suhteensa alkomaholiin hienostuneemmin, ja ihan varma eroavaisuus Suomen ja Italian välillä on siinä, että kukaan ei juuri kilpaile sillä kuinka päissään on, pikemminkin päinvastoin, kaikki ovat omasta mielestään melkein vesiselviä ja ihan riittävän hyvässä kunnossa jopa auton rattiin. On toki ihan mahdollista järjestää juhlat joissa parikymmentä aikuisvierasta juo puoli koppaa kaljaa, ja on mahdollista mennä pubiin yhdelle, mutta jokainen tuntee myös maanviljelijän, joka käy usemmin kun on tarpeellista autotallissaan tarkistamassa onko viini jo valmista, vihanneskauppiaan, joka jokaikisen työpäivän päätteeksi kulauttaa kurkustaan litran viiniä cantinassa, miehet jotka ovat kauppahallin viereisessä hanaviiniä litroittain ja laseittain myyvän enotecan pöydässä jo aamukymmeneltä.

Tuppulan piazzan penkillä oleskeli vakioon ihan oikea pultsari, jolla oli nimi ja kaikki, mutta ei siitä tässä. Viime viikolla puli kuoli, sosiaalitoimisto järjesti hautajaiset ja kun kukaan sukulainen ei julkisesti surrut, keräsimme piazzan vakiväen ja liikkeenharjoittajien kesken kolehdin, jotta puli saisi kuolinilmoituksen kaupungin itkumuuriin.

Puli jää elämään keskuudessamme Google Street Viewissä.

Advertisement

One response to “Mieruntiellä

  1. Ajattelin tuota ihan samaa eilen kun kävelin kauppahallin ohi. Siellä ne paikalliset pulit jo olivat, tuiterissa (ja puhuivat ranskaa :D).
    Kaunis ele kyläläisiltä kerätä kolehti viinan vieneen kuolinilmoistusta varten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s