Zucchine in agro-dolce

Kauden vihannesten suosiminen on hyvä juttu, mutta silloin kun kausi on meneillään voi vihanneksia tulla liikaakin: ensin luomukauppiaan kassissa, sitten tuttavien ystävällisesti lahjoittamana. Poiskaan niitä ei raatsi heittää, elleivät ehdi homehtua jääkaapissa.

Eräs suosikkiresepteistäni on hapanimelät kesäkurpitsat: zucchinien ei kuuluisi olla kovin isoja. Tarvitaan:

kesäkurpitsaa sormenvahvuisiksi tikuiksi leikattuna
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
chilipalko
(suolasardelleja, joka EI ole sama asia kuin Abban mausteliemessä lilluva kilohaili)
ruokosokeria 1 tl
tilkka balsamiviinietikkaa
suolaa
kourallinen rusinoita
kourallinen pinjansiemeniä

Valkosipulinkynnen ja chilipalon annetaan jättää makunsa kuumaan oliiviöljyyn, sen jälkeen valkosipulinkynsi otetaan pois, chilipalko saa puolestani jäädä. Sardelli kuuluu alkuperäiseen reseptiin, mutta olen jättänyt sen pois silloin kun ko. hyödyke on loppu jääkaapista, ihan hyvää on tullut silti, vinkiksi vegeille ja kala-allergikoille. Kesäkurpitsatikut freesataan öljyssä, kun ne ovat noin puolikypsiä (kesäkurpitsan kypsyysaste on makuasia) lisätään suola, sokeri, etikka ja rusinat. Pinjansiemenet lisätään vasta lopussa, mielellään rautapannussa paahdettuina.

Italiavisailun kysymyksenä tällä kertaa: miltä alueelta resepti on kotoisin?

2 responses to “Zucchine in agro-dolce

  1. Arvaan että resepti on Sisiliasta.

    Minun pitää kokeilla sitä oman saaremme kalatehtaan kilohaileilla, kun täällä ulkomaan kotkotukset ovat liian kallista porsaanruokaa.

    Abban tehtaat tuossa naapuri-saarella kilpailevat kilohailien lilluttelussa, mutta eivät vie voittoa.

    Kesäkurpitsaa sentään kasvatetaan Ruotsissakin 3-5 e/kg, eli sekin on herrojen herkkua hintansa puolesta.

  2. Oikein arvasit, vaikka olihan reseptissä pari johtolankaa🙂 Kesäkurpitsa on helppoa viljeltävää, olen Suomessa kasvattanut sitä lavassa takavuotisessa lehtikompostissa, maksaa vaivan jos kilohinnat ovat tuollaiset. Vaikka ei siitä suurta vaivaa ole, kunhan muistaa kastella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s