(bio)arkkitehti

Tituleerasivat bioarkkitehdiksi hiljattain edesmennyttä Ugo Sassoa, ja koska en suomeksi googlaamalla löytänyt vastaavaa titteliä, niin pakkohan se oli laittaa. Jotta olisin ensimmäinen lajissani! Vanha hippi on usein parempi kuin uusi, ja on tuo varmaan parempi kuin naisarkkitehdiksi tituleeraaminen. Vaikka sukupuolella voi olla väliä, niin kuulostaa se silti aika kornilta, ja hyväksyn sen vasta kun puhutaan miesarkkitehdeista tai poikabändeistä.

Arkkitehdin ammatti on yleisen mielipiteen mukaan yksi niistä tarpeettomimmista, vai oletteko kuulleet arkkitehtien menneen joskus lakkoon, tai jos ovatkin, oletteko kuulleet kenenkään huomanneen sen?

Insinööristä sanotaan, että hän on mielestään hyvin pukeutunut kun hänellä ei ole kuuma eikä kylmä, ja genitaalit on peitetty. Arkkitehtuurissa rakennukselle annetaan – toivottavasti – pelkän teknisen toteutuksen ylittävää lisäarvoa (lue: ei vessanpönttöä näkymän päätteksi pääovelta sisään astuttaessa). Usein unohdetaan ettei pidä ainoastaan kysyä miten rakennetaan, vaan mitä ja miksi. Isossa mittakaavassa se on kaavansuunnittelijoiden heiniä, ja lähellä sosiaalitieteitä.

Insinööri- ja arkkitehtuuritieteiden erottaminen toisistaan lienee ollut virhe, ymmärrettävä kylläkin kun opittavaa on paljon. Erilaisilla säädöksillä ja määräyksillä voi sitten jälkikäteen yrittää korjata korjattavissa olevan, ja vaatia eri alan asiantuntijoiden puumerkkiä lupahakemuspaperiin. Todellisuudessa paras vaihtoehto olisi tiivis yhteistyö heti suunnittelun alkuvaiheessa. Olisi ehkä sittenkin pitänyt mennä naimisiin insinöörin kanssa, tai hankkia itselleen toinen tutkinto.

Tieteeksi arkkitehtuuria uskallan kutsua vain varauksella, mutta tieteiden ja taiteiden äpärälapsena sillä on mahdollisuus toimia sillanrakentajana, puuhastella sekä teknokraattien että esteetikkojen kanssa.

Arkkitehtuuri on palveluala, varauksella: palvelualalla asiakas on kuulemma aina oikeassa, mutta arkkitehdin työssä on toisinaan aiheellista kysyä tehdäänkö niin kuin asiakas tahtoo, vai niin kuin hyvä tulee? Aktiivinen kuuntelu on avuksi, kun kartoitetaan asiakkaan toiveita ja erotetaan ne niistä asioista mitä asiakas luulee toivovansa. Sitä saisi koulutuksessa opettaa enemmänkin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s