L’Immacolata


Joulukuun kahdeksas on Italiassa juhlapäivä, Immacolata. Meillä sitä on juhlistettu eilisiltana eli aattona anoppilassa syödyllä friteeratulla kapakalalla ja nimellä pettule tarjoiltavilla yhtä lailla upporasvassa paistetuilla taikinamöykyillä joita voidaan valmistaa sellaisenaan (in bianco) tai oliiveilla, kapriksilla ja anjoviksilla tehostettuna.

Maria Immacolatan ikonografiassa neitsyt seisoo kuunsirpillä tai pallon päällä (toinen tai molemmat) ja polkee jaloillansa käärmeen, saatanan, perisynnin. Sädekehää kiertää kaksitoista tähteä, niiden kirjallinen lähde on Johanneksen Ilmestyskirjassa. Marian 12 tähteä ovat päässeet livahtamaan EU:n lippuunkin.

Immacolata concezionen dogmin mukaan Maria on ainoana ihmisenä syntynyt vapaana perisynnistä. Immacolatasta Marian syntymäpäivään, Natività della Vergine, on tasan yhdeksän kuukautta. Mikäli perisynnistä vapaa sikiäminen on tapahtunut kierron 14. päivänä, sen mukaan Neitsyt Maria on syntynyt 41. raskausviikon lopulla.

Kuvat: Guglia dell’Immacolata vuodelta 1769 Tuppukylän piazzalla. Immacolata: ikonografia.

Advertisement

3 responses to “L’Immacolata

  1. Ihmettelinkin tuota Marian ennennäkemättömän lyhyttä raskautta! 🙂

  2. (Siis luulin että ”immacolata” viittaisi Jeesuksen sikiämiseen)

    nimim. oppia ikä kaikki, varsinkin katolilaisuudesta

  3. Siitä aiheesta luennoidaan lisää maaliskuussa: juhlan nimi Annunciata, luvassa kuvia joissa arkkienkeli Gabrielin pään päällä latinankielisessä puhekuplassa Ave Maria etc. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s